Przeszłość od kuchni: pepperoni i poonchki, czyli co z etnicznym jedzeniem robi Ameryka

3.12

Pizza pepperoni i fettuccine alfredo, chop suey i kurczak generała Tso, wreszcie – poonchki i pierogies.

Na kuchnię Stanów Zjednoczonych składają się niezliczone przepisy z różnych stron świata – często zmienione, czasem nierozpoznawalne w kraju pochodzenia. Podczas trzeciego spotkania pod hasłem „Przeszłość od kuchni” poznamy historię amerykańskich wariacji na temat kuchni etnicznych, a także zastanowimy się nad pojęciem autentyczności w kuchni i zadamy sobie kluczowe pytanie: czy ananas ma prawo znaleźć się na pizzy?

 

3.12 (wtorek)

godz. 19.00

Prowadzenie: Natalia Mętrak-Ruda

Wstęp wolny po rejestracji: 22 629 60 78,

rejestracjafw@1944.pl

Fotoplastikon Warszawski

Al. Jerozolimskie 51 (oficyna)

Zobacz także

Nasz newsletter