Serdecznie zapraszamy dzieci w wieku 8-10 lat wraz z rodzicami na warsztaty plastyczno-kulinarne z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Czy wiecie dlaczego na każdej tabliczce wedlowskiej czekolady znajduje się napis „E.Wedel”? Czy wiecie gdzie...
Serdecznie zapraszamy dzieci w wieku 8-10 lat wraz z rodzicami na warsztaty plastyczno-kulinarne z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Czy wiecie dlaczego na każdej tabliczce wedlowskiej czekolady znajduje się napis „E.Wedel”? Czy wiecie gdzie powstała pierwsza pijalnia czekolady? Czy wiecie czym zajmuje się Maestro Czekolady? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można poznać podczas warsztatów. Uczestnicy spotkania przemienią się na kilkadziesiąt minut w profesjonalnych cukierników, którzy ozdabiają różnego rodzaju wypieki i desery. Cukiernictwo to działalność artystyczna, wymagająca umiejętności posługiwania się nie tyle farbą czy plasteliną, ale materiałami, które nadają się i do malowania i do jedzenia. Podczas zajęć każde z dzieci będzie miało okazję samodzielnie udekorować tradycyjny torcik wedlowski.
Niedziela, 15.12.2013, godz. 11.00 i 13.00, MPW, Centrum Konferencyjne. Wstęp wolny, konieczna rejestracja – UWAGA! REJESTRACJA ZAKOŃCZONA. LIMIT MIEJSC ZOSTAŁ WYCZERPANY.
Wedlowska czekolada ma już ponad 160 lat. W 1851 roku powstała przy ulicy Miodowej w Warszawie pierwsza fabryka, które właścicielem był Karol Wedel. Jego przysmaki podbiły serca mieszkańców stolicy. W następnych dziesięcioleciach firmę prowadzili jego syn i wnuk, a wedlowskie słodkości stały się znane na całym świecie.
Jeżeli smakuje Wam torcik wedlowski, lubicie pomagać rodzicom w pieczeniu ciasta, a kuchnia to wasze ulubione miejsce w domu – koniecznie przyjdźcie na warsztaty i spróbujcie swoich sił w malowaniu czekoladą! Warsztaty poprowadzi Janusz Profus – Maestro Czekolady E. Wedel. Warsztaty zostały przygotowane we współpracy z firmą LOTTE Wedel Sp. z o.o.
Janusz Profus, Maestro Czekolady E. Wedel to osoba ze ścisłej czołówki najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników. W zawodzie cukiernika pracuje od 1989 roku, był związany z wiodącymi firmami cukierniczymi w wielu miastach Polski, wykładał na Warszawskiej Szkole Cukierniczej, jako znany i ceniony fachowiec gości w licznych programach telewizyjnych i radiowych. Janusz Profus ma na swoim koncie wiele sukcesów w Mistrzostwach Cukierników w Polsce i na świecie.
Czekoladowe dzieła produkowane przez niego osobiście lub w prowadzonej przez niego Pracowni Rarytasów firmy E.Wedel trafiały do wielu znanych osobistości, stanowiły też ozdobę licznych imprez. Twórca rzeźb czekoladowych przedstawiających: Adama Małysza, Świętego Mikołaja czy Śnieżynkę.
Partner warsztatów: